RAKKAUDESTA LAJIIN

Olen Matti Pasanen, vedenalaiseen kuvaamiseen höyrähtänyt vapaa-ajankalastaja.

Olen intohimoisesti kalastanut koko ikäni vapavälineillä. Tutuksi on tulleet kalastuksen parissa järvisuomen selät, pienet salolammet, Lapin tunturijärvet ja joet. Kalalla on tullut käytyä myös ulkomailla, eniten Norjassa ja Ruotsissa, mutta myös muutamia kertoja hieman kauempana.

Kaloja voi kuvata kalastuksen ohessa, jolloin voi tavoitella hienoja kalastuskuvia ja videoita, joissa kuvamateriaalia saadaan kalan väsytyksestä myös veden alta. Toisaalta myös pelkällä kameralla kalastaminen on hyvin palkitsevaa, mielestäni ihan yhtä palkitsevaa kuin vapa-kalastuskin.

Saaliin saa talteen itselleen ja muiden iloksi pitkäsi aikaa, vaikka ikuisiksi ajoiksi ja onnistuneesta otoksesta saa aivan samoja onnistumisen elämyksiä kuin vapavälinein saaliiksi saadusta. Eikä tässä lajissa tarvitse miettiä ottaako saaliin itselleen vai vapauttaako? Saaliiksi otan tässä lajissa kalani aina kun voin, mutta kalat jatkavat iloisesti matkaansa tietämättä tapahtuneesta mitään. Saalis tallentuu muistikortille ja saaliin käsittely on muuttunut editoinniksi ja kuvankäsittelyksi.

Jos kiinnostuksesi kalojen kuvaamiseen on herännyt, niin suosittelen kokeilemaan

Eri kalalajien kuvaaminen niiden luontaisessa elinympäristössään on aivan yhtä haastavaa kuin koittaa saada niitä siimanpäähän. Lähde liikkeelle helpoista kaloista, kuten särkikaloista, valitse kuvauskohteeksi kirkasvetinen vesistö. Myös hauki on erittäin kuvauksellinen kala, joka on helppo tavoittaa. Aseta kamerateline haukien kulkureitille ja kuvaa. Voit houkutella haukia paikalle myös täkysyöttien avulla ja kuvata vaikkapa hauen iskuja. Virtavesistä taimenten ja lohien kuvaaminen on mukaansatempaavaa ja en voi kuvitella omalle kohdalleni ulkomaan matkaa, jossa en pääsisi ikuistamaan myös vieraissa vesissä olevia eväkkäitä.

Vedessä on myös paljon muuta kuvattavaa. On maisemia, kasveja, muita vesieläimiä, kuten sammakoita, vesiliskoja, nisäkkäitä, lintuja. Tekeminen ei tämän harrastuksen parissa lopu kesken.

Joka kuvausreissulla oppii uutta. Jos sinulla on kysyttävää, ota rohkeasti yhteyttä. Paljon olen matkan varrella oppinut, mutta paljon on vielä opittavaa. Neuvojen lisäksi myyn telineitäni ja lisävarusteita vedenalaiseen kuvaamiseen.

Maistiaisia Matin YouTube-kanavalta

Pin It on Pinterest