Sukeltava teline – Aquacamdiver

, , , ,
Sukeltava teline – Aquacamdiver

Aquacamdiver on sukeltava teline, jonka voi laskea veden alle veneestä, laiturilta, jyrkältä rannalta tai avannosta. Olen kuvannut sillä  Norjassa ja Kanadassa enimmillään yli 20  metrin syvyyksistä. Kirkkaissa vesissä kuvaaminen olisi mahdollista vieläkin syvempää näkyvyyden puolesta, mutta esim Gopro Session 5 kameralle ei luvata vedenpitävyyttä yli kymmeneen metrin syvyyteen. Sen sijaan jos siihen hankkii suojakotelon, on sille vedenpitävyyttä lisää. Peruskotelot ovat vesitiiviitä 30-40 metriin, mallista riippuen, mutta syvempiinkin vesiin koteloita maailmalta löytyy, jos tarvetta sellaisiin on.

Veneestä käytettäessä on hyvä käyttää kaikuluotainta. Kun on paikantanut kaikuluotaimella kalat, niin kamera on helppo laskea kalojen syvyyteen. Vesistöissä missä tietää kaloja olevan paljon, ei edes kaikuluotain ole välttämätön. Kaloja kyllä löytyy.  Ainakaan Norjassa kalat eivät häiriintyneet kamerasta vaan ennemminkin uteliaina kävivät katsomassa kameraa. Narulla laskettuna kamera rauhallisesti pyörii veden alla ja hakee kuvauskohteita. Syvemmältä kuvattaessa sen suuntaaminen ei usein olekaan tarpeen. Telineen avulla voi ikuistaa vaikkapa vertikaali jiggauksen tärppejä.

Diverin käyttö onnistuu myös talvella avannosta käsin, josta sen voi laskea seuraamaan vaikka pilkkimistä. Muutamaan metriin kameran suuntaaminen onnistuu melko hyvin. Suuntaamista helpottaa jäykkä naru tai kaksi tavallista narua, jotka kiinnitetään eripäihin narukiinnikettä. Näin kahdella narulla laskiessa kameran voi suunnata tarkimmin.  Jos pimeys vaivaa, voi telineeseen lisätä vesitiiviin lampun.

Alla olevassa videossa käytetty sekä kelluvaa telinettä, että sukeltavaa telinettä. Syvemmät kuvaukset kuvattu noin 10 metrissä. Kuvan laatu olisi parempi, jos käytössä olisi ollut suodatin (punainen). Nyt koko maisema on tasaisen vihreä, sellaiseksi merivesi taittaa valon.:

Tässä vähän pidempi, noin 6 min videon pätkä Diverin käytöstä jään alla.

Ja vielä diverin käyttöä pilkkiavannosta Valo on talvella heikko, jos lunta on yhtään jäällä. Lumen lähdettyä valoa riittää, välillä liikaakin.

Pin It on Pinterest